Groepstherapie

Wij bieden groepstherapie aan in de vorm van Psychomotorische Tai Chi en Chi Kung (PMT).

Wat is Tai Chi?
Tai Chi Chuan betekent letterlijk ‘het meest verhevene’, waarmee wordt verwezen naar een ultiem evenwicht. Tai Chi Chuan, in het kort ook wel Tai Chi genoemd, roept mogelijk een beeld op van mensen in China die ’s morgens voor het werk in het park hun oefeningen doen. Tai Chi wordt echter ook in het Westen meer en meer ontdekt als een manier om te ontspannen en in het bedrijfsleven is hiervoor een opvallend groeiende belangstelling waar te nemen.
Het is niet alleen een eeuwenoude Chinese vechtkunst maar ook meditatie in beweging en een gezondheidsoefening, waarbij een energiestroom ontstaat die heilzaam inwerkt op lichaam en geest.

Wat is Psychomotorische Tai Chi en Chi Kung (PMT)?
Psychomotorische Tai Chi en Chi Kung (PMT) is gerelateerd aan enerzijds mindfulness, zen en Tai Chi (o.a. Houtman, 1993, Cheng Man Ching, 1985). Anderzijds is het gerelateerd aan Psychomotorische therapie, ofwel interventies gericht op de lichaamservaring en lichaamsbeweging (de Lange, Bosscher, 2005).

De PMT richt zich op opbouw van conditie, vermindering van spierspanning, balans en bewustwording van emoties (Richtlijn Trimbos Instituut 2010, Draaiboek van Woodfolk & Allen, 2006), onder andere in relatie tot burn- out, depressie, angst, agressie, zingeving, spiritualiteit, traumatische ervaringen en vage klachten, zoals bewegingsklachten en migraine (ALK).
De relatie met de cliënt staat binnen de PMT centraal, zijnde een belangrijk aspect ten aanzien van het herstelproces (Richtlijn Nederlands Huisartsengenootschap, 2013).   

Wat houdt de therapie in?
Met vastgestelde bewegingen (bewegingsarrangementen) worden bepaalde effecten beoogd ter verbetering en herstel zowel in psychologisch als in lichamelijk opzicht (Vloeberghs & Bloemen, 2010).
De bewegingsarrangementen bestaan uit op Tai Chi gebaseerde algemene ontspanningsoefeningen, ademhaling, partiële lichaamsoefeningen en klachten gerelateerde oefeningen.

Welke doelen worden nagestreefd?
De doelstelling is het opbouw van conditie, verminderen van spierspanning en bewustwording van emoties en zingeving, voor optimalisering van de omstandigheden voor het herstel van de klachten. We maken gebruik van de narratieve benadering enerzijds (het verhaal van betrokkene staat centraal, indien gewenst verbonden met spiritualiteit), anderzijds van de zachte metaforische bewegingen ontleend aan Tai Chi en Chi Kung uit de eeuwenoude Chinese traditie. We zijn gericht op de therapeutische relatie, die wij zien als een belangrijk voor herstel. Indien geïndiceerd eveneens mogelijk op individuele basis.

Groepsbehandeling
De therapie wordt aangeboden in de vorm van groepssessies. Het is een open groep en er kan iedere moment ingestroomd worden. Een bijeenkomst duurt een uur en een kwartier.

Individuele therapie/ aanvullende behandeling
Soms is het nodig om naast de Psychomotorische Tai Chi en Chi Kung (PMT) groepsbijeenkomsten, aanvullende hulp of therapie in te zetten. Andersom is het ook mogelijk deel te nemen aan de Psychomotorische Tai Chi en Chi Kung (PMT) naast de individuele therapie.

Aanmelden en informatie
U kunt uw deelname doorgeven via e-mail of via de telefoon/ WhatsApp (zie onderstaand tel. nummer).

Locatie en tijd
Wekelijks op maandagavond van 19:00 tot 20:15 uur, op de Westersingel 104 in Rotterdam.

Heb je vragen? Stel ze vooral!

Tai Chi leraar: Nedim Kose, oprichter Nedanza, psycholoog, systeemtherapeut.
info@nedanza.nl, 06 25 47 41 65.